Ezels zijn extreem efficiënt in het verteren van vezelrijk, slechte kwaliteit planten en hebben zich ontwikkeld tot uitstekende speurneuzen voor takken, struiken, bomen en schors naast het grazen. Zowel ezels als muildieren zijn in staat om op minimale inname van voedsel te overleven. Een paard kan dat niet.
Ezels hebben een natuurlijke drang om grote hoeveelheden te eten (1.3-1.8% lichaamsgewicht per dag) van hoog vezelachtige ruwvoer. Zij lijden aan verveling als zij deze eetlust niet kunnen bevredigen. Om gewichtstoename te voorkomen is het meest geschikte voer/ruwvoer tarwestro van hoge kwaliteit.
Tarwestro is laag in energie, maar wel vezelrijk. Ezels met een goed gebit moeten toegang hebben tot (tarwe)stro op ieder moment van de dag. Dit kan worden gecombineerd met maximaal 25% hooi. Wanneer er een verhoogde energiebehoeften is, bijvoorbeeld in de winter, tijdens de dracht, het zogen of de groei, kan hooi worden vervangen tot 50% van het ruwvoer naar gewicht.
Het hooi moet van een late snede zijn, veel vezels bevatten en zichtbaar grof/strengelig zijn. Zorg er altijd voor dat het van goede kwaliteit is en het niet stoffig of beschimmeld is. Kuilvoer is ongeschikt voor ezels!
Wanneer het dieet alleen uit ruwvoer bestaat (gras, tarwestro of hooi), dan is de kans groot dat er een tekort is aan vitaminen, mineralen en proteïnen. Voorzie ezels van een liksteen en voer eventueel een vitamine/mineralen brokje (speciale ezelmuesli van bijvoorbeeld Garvo) bij wat laag in suikers en zetmeel is.
Om gezondheidsproblemen te voorkomen, dient aan onderstaand schema te worden gehouden:
< 10% aan koolhydraten (suikers en zetmeel);
< 10% eiwitten minimaal 0,27% calcium minimaal 0,3% Lysine
Er schijnt een verband te liggen aan hoefproblemen en een calciumtekort bij ezels. Dit kan worden bijgevoerd met 200 gram bietenpulp. Let er wel op dat de bietenpulp op de juiste manier wordt voorbereid. Teveel calcium is ook weer niet goed, omdat dit de calcium-fosfor balans kan beïnvloeden.