skip to Main Content

Natuurlijke voeding en leefomstandigheden versus domesticatie.
Allereerst de betekenis “domesticatie”:

“Domesticatie (van het Latijn domus, huis) is het proces waarmee de mens dieren en planten (door selectie en fokken) zodanig van eigenschappen verandert dat deze dieren en planten steeds meer aangepast raken aan het leven dichtbij en in dienst van de mens.” [bron: Wikipedia].

Paarden evolueerden gedurende miljoenen jaren en leefden in kleine kuddes op open vlakten. Ze hebben zich goed aangepast om lange afstanden af te leggen op zoek naar water en schaars voer. Uit onderzoek is gebleken dat paarden tussen de 25 tot 35 km per dag (kunnen) afleggen op zoek naar voedsel. De hoeven vormen en slijten zich door de omgeving waarin zij leven, die tevens kunnen variëren per seizoen of klimaat.

Het spijsverteringssysteem van paarden is ontworpen om continue de inname van voedsel met lage nutriënten te verwerken. Het natuurlijke dieet bevat weinig eiwit, vetten en koolhydraten en de totale hoeveelheid verbruikte foerage kan onder normale omstandigheden oplopen tot een adequate inname van die voedingsstoffen.

Vanwege de domesticatie is het meeste paardenvoer beperkt tot wat lokaal beschikbaar is. In plaats van een grote verscheidenheid aan planten en grassen te consumeren, eten veel paarden maanden lang hetzelfde hooi, met beperkte of geen toegang tot begrazing. Weilanden worden vaak beplant met bepaalde soorten grassen die zijn ontworpen voor het vetmesten van vee, iets wat in het wild niet terug te vinden is. Naast een beperkte variëteit in het dieet, worden paarden vaak gevoerd voor snelle groei en atletische prestaties. Veel paarden zijn zwaarlijvig en hoefbevangen vanwege een teveel aan (verkeerd) voedsel en het niet genoeg bewegen.

Het gebrek aan beweging en de stimulering van de voeten leidt tot een slechte bloedsomloop en onderontwikkelde hoefstructuren.

Onnatuurlijke diëten en leefomstandigheden kunnen ernstige gezondheidsproblemen en hoefproblemen veroorzaken.

Door te herkennen wat paarden horen te eten en hoe dit dieet onder de gedomesticeerde paarden kan worden beheerd, kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen.

Maak snel een afspraak voor een consult

Back To Top