Net zoals bij mensen, wisselen ezels ook hun melkgebit.
Rond de 2,5 jaar beginnen zij met de eerste tanden te wisselen en ze zijn klaar als ze 5 jaar zijn.
Wat je in de praktijk veel ziet, is dat veel eigenaren het niet nodig vinden om het gebit van hun ezel te laten nakijken door een professioneel of te laten behandelen. Zolang het goed gaat, gaat het goed is de gedachte. Alleen wordt er vaak vergeten dat een ezel zijn ongemak of pijn niet snel uit. De tandheelkundige aandoeningen en problemen kunnen escaleren tot het een ver stadium heeft bereikt voordat iemand het zal (op)merken.
Het ezelgebit
Het gebit van de ezel lijkt opvallend veel op die van een paard. Ze hebben hetzelfde aantal en soorten tanden die op dezelfde manier in de kaak zitten. Net zoals bij paarden groeien de tanden van een ezel voortduren door en ze kunnen lang en scherp worden als deze niet slijten door een ruwvoer dieet of gecorrigeerd worden door een professionele paardentandarts.
Het enige echte anatomische verschil tussen het gebit van paarden en ezels de relatieve breedte van
hun boven- en onderkaak. Terwijl paarden doorgaans een bovenkaak hebben die 23% breder is dan de onderkaak,
hebben ezels een verschil van bijna 30%. Omdat hun dieet (door de hele evolutie heen) ruwer was, moesten ze meer capaciteit hebben om de kaak lateraal te bewegen om hun voedsel kapot te maken.
Ezels die bedreigde rassen vertegenwoordigen, zijn ook vaak inteelt. Als gevolg hiervan ontwikkelen ze soms genetische afwijkingen aan hun kaken en tanden, zoals overbeet en onderbeet.
Deze problemen kunnen ernstig genoeg zijn om het zuigen en kauwen te verstoren, wat leidt tot andere gezondheidsproblemen zoals pijn, slechte gewichtstoename en koliek.
Preventief onderhoud
Om aanzienlijke gebitsaandoeningen te voorkomen, is het verstandig dat u als eigenaar op regelmatige basis een afspraak maakt met een professionele paardentandarts. Hij of zij zorgt er dan voor dat uw ezel een gezond gebit krijgt en blijft behouden.