skip to Main Content

Het begin

Sinds 2008 was ik trotse eigenaar van mijn Draver: “George”.  Na 6 jaar op een “traditionele” stal te hebben gestaan, waar de paarden 23 uur per dag in een stal en op een postzegelformaat paddock staan zonder contact met andere paarden te kunnen maken, was het tijd om te verhuizen! Een plek waar paarden in een kudde leven en niet meer 24/7 opgesloten zitten. Deze zet heeft enorm veel goeds gedaan voor mijn paard (en voor mij), alleen zat ik met het probleem dat mijn hoefsmid niet mee ging vanwege de afstand. Hierdoor heb ik meerdere bekappers/smeden geprobeerd, maar tevergeefs. George begon kreupel te lopen, de hoeven werden veel te lang, etc., etc. De laatste “hoefverzorger” was voor mij de druppel toen er in de straal werd gesneden tot bloedens aan toe!

En toen...

… Ben ik mij gaan verdiepen in de paardenhoef en ben ik terug gegaan naar de basis. Hoe ziet de hoef van een wild paard eruit? Uiteindelijk ben ik bij de website van Jaime Jackson terechtgekomen (grondlegger van de “natural trim” en hij heeft van 1982 tot 1986 wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de hoeven van wilde paarden die in het Great Basin reservaat in de VS leven).
Uiteindelijk heb ik besloten deze opleiding te gaan volgen om zo exact te weten wat wel en niet goed is voor mijn/het paard.
Ik heb met verschillende professionals in verschillende landen in Europa (Nederland, Italië en Schotland) meegelopen en daarnaast opende deze opleiding nog meer deuren voor mij; waardoor ik verder ben gaan leren en waar ik nog steeds mee bezig ben. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd!

Gevolgde cursussen en clinics:

september 2017: NRC Plus (Dr. Kellon)
maart-april 2018: Nutrition as Therapy (Dr. Kellon)
augustus 2018: clinic Pete Ramey (Hoof Rehab) in Northop, UK
september 2018: Performance Hoof with Nic Barker (UK)
oktober 2018: Cushings & Insulin Resistance (Dr. Kellon)
december 2018: webinar Scootboot
2018 – ongoing: Study of The Equine Hoof
2019 – Bezoek aan US Davis in Californië (ezel symposium)
2020 : Diverse (US) webinars (ezels & IR/PPID)
okt – nov 2020: Klauwbekap cursus
2021: Webinars PCHP + Dr. Simon Curtis
2021 NO Laminitis! Conference
september 2021: Laminitis: Process, Diagnosis & Treatment (Dr. Simon Curtis)
maart 2022: Synthetic Materials (Dr. Simon Curtis)
maart 2022: Reversing “Sinkers” and Hoof Capsule Rotation (PHCP / Pete Ramey)

Het bekappen

De meningen zijn verdeeld over het bekappen van paarden. De een is voorstander van de traditionele methode en de ander kiest voor het natuurlijke bekappen. Ik ben van mening dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat er niet één goede of slechte manier is.
Wanneer je ervan uitgaat dat ieder paard uniek is en alles aanpast aan het paard i.p.v. het paard aan te passen op de factoren die van invloed zijn, dan bereik je daar het beste resultaat mee. Wat vooral van belang is, is dat de basis goed is en van daaruit werken we verder.

Ik ben lid van:

  • ELPO (The Equine Lameness Prevention Organization)
  • PCHP (Progressive Hoof Care Practitioners)
  • American Farriers Journal

Maak hier een afspraak voor een bekapbeurt

Back To Top