skip to Main Content

In de natuur leven paarden in een kudde.
De kudde heeft altijd een leider en er is altijd een dominant paard over de kudde, echter zijn dit niet altijd dezelfde paarden. Vaak speelt een combinatie van diverse factoren een rol, waaronder de sociale status, die bepaalt wie de leiding heeft op dat moment.

Verder is een kudde onderverdeeld in een zogenaamde “sub-groep”, hierin trekken paarden naar elkaar toe. Het is vergelijkbaar met de mens die vrienden heeft. Een sub-groep zal echter nooit de totale kudde verlaten.

Paarden zijn sociale dieren en zoeken gezelschap met andere paarden en communiceren om de sociale rangorde tot stand te brengen. Door de sociale orde van onze kuddes te erkennen en de paarden te houden op basis van zowel hun keuzes als behoeften, kunnen we helpen hun welzijn in een huiselijke omgeving te waarborgen.

Hieruit kan er dus worden opgemaakt dat een paard er niet goed aan zal doen om alleen of afgescheiden te leven. Zijn mentale toestand zal achteruit gaan wat weer kan leiden tot lichamelijke achteruitgang. Daarnaast trekt een kudde paarden zo’n 25 tot 35 km per dag rond op zoek naar voedsel en water.

Er kan dus geconcludeerd worden dat paarden continu in beweging zijn met elkaar. Echter een groot percentage van onze paarden wordt nog steeds afgezonderd gehouden in een stal of op een klein stukje grond weg en zonder enig contact met andere paarden. Alsof zij op death row zitten.

Een leefomgeving ver van hoe zij in de natuur leven. Dan zijn er nog mensen die durven te zeggen dat hun paard het heerlijk vindt om op stal te staan. Naast het feit dat ze dus op gesloten zitten, krijgen ze ook maar 3 keer per dag ruwvoer en 2 keer per dag een hoop krachtvoer toegediend.
Ook dit is niet bevorderlijk voor het paard, aangezien zijn verteringsstelsel hier totaal niet op gemaakt is.

Nederland is een klein, geconcentreerd landje waar veel van onze dieren moeten lijden. Ikzelf vind dit niet nodig en als je out of the box kunt denken, doe het dan!
Er kan namelijk er best iets moois worden gemaakt zonder dat alles opgesloten moet worden achter slot en grendel. Gelukkig zie je wel steeds meer veranderingen hierin komen, niet alleen bij paarden.

Kort samengevat
Wilde paarden:

  • Bewegingsruimte
  • Sociaal contact
  • Continu beschikbaarheid tot natuurlijk, gezond voedsel
  • Een goede lichamelijke en mentale gezondheid
Gedomesticeerde paarden:

  • Geen bewegingsruimte
  • Vaak geen of gelimiteerd sociaal contact
  • Maximaal (niet afgewogen) maatijden per dag
  • Geen goede lichamelijke en mentale gezondheid

Neem contact op voor het maken van een afspraak

Back To Top