Hoefzweren bij ezels en muildieren
Iedereen die een ezel of muildier heeft, krijgt er een keer mee te maken: een hoefzweer.
In het Engels wordt het het ‘broken bone syndrome’ genoemd, omdat dat het beeld is wat het dier vertoond. Hij staat (plots) op 3 poten, loopt kreupel, ligt meer en kijkt niet vrolijk. Ook kan het voorkomen dat ze een verhoogde temperatuur hebben (of koorts) en een verdikte poot.
Wanneer je dit ziet en je herkent eerdergenoemde symptomen, maar je ziet verder geen verwondingen dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een hoefzweer. Maar wat ga je doen?
Bij het behandelen van een hoefzweer is het belangrijk dat er geen ontstekingsremmende middelen worden gegeven. Waarom? Omdat je anders het rijpingsproces remt. Het is belangrijk dat het abces kan rijpen om zo snel mogelijk uit te breken. Om dit proces een handje te helpen, ga je de hoef of weken in een emmer met epsom zout (meerdere keren per dag voor ongeveer 10 minuten) of je pakt de hoef in. Hier zijn verschillende manieren voor.
Je kunt zuurkool gebruiken of speciaal antiseptisch verband “Animalintex”. Niet iedereen heeft dit in huis, daarom zou je kunnen beginnen met zuurkool, omdat iedere buurtsuper dit verkoopt.
Hoe pak je de hoef in met zuurkool?
Gebruik bijvoorbeeld een luier en doe hier de zuurkool in en wikkel dit pakketje om de hoef en tape het goed vast met duct tape en laat dit zitten. Zet je ezel of muildier niet op stal, want het is juist belangrijk dat ze blijven lopen voor de bloedsomloop. Blijf dit herhalen totdat je verbetering ziet.
Hoe gebruik je Animalintex?
Animalintex is een speciaal antiseptisch verband wat je zowel nat als droog kunt gebruiken. Maar in het geval je te maken hebt met een hoefzweer, dan maak je het verband vochtig. Zodra je dit hebt gedaan, dan pak je de hoef ermee in en laat je dit 48 uur zitten.
Animalintex is hier te koop en gebruik je zoals vermeld in de Hoefzorg Factsheet Hoefzweer.
Hoefzweren bij ezels lossen 99% van alle keren zelf op. De ene keer duurt het langer dan de andere keer. Wat belangrijk is, is dat er niet in de hoef wordt gesneden om de hoefzweer te ‘vinden’. Dit lukt vaak niet, omdat ze hoog zitten en je geeft ook geen ontstekingsremmende medicijnen. Let op: een ezel is geen paard!
Twijfel je?
Neem dan contact, ik kan eventueel op afstand helpen 🙂