Epoxy
Hoef epoxy is een non-toxische epoxy. Een hoefbeschermer die gemakkelijk is aan te brengen en gebruikt kan worden ter bescherming van de “blote voet” tegen het afschuren en het slijten.

In tegenstelling tot hoefijzers, is hoef epoxy ontworpen om de hoeven van paarden te versterken in plaats van te verzwakken. Net zoals de natuurlijke beschermlaag op de bovenkant van de hoef, bedekt hoef epoxy de onderkant (zool, straal, hoefballen) met een flexibele dunne laag om de interne vochtigheid van de hoef te behouden, zodat de hoeven in iedere omgeving gezond blijven. In tegenstelling tot hoefijzers, vangt hoef epoxy de klappen op met betrekking tot zoolkneuzingen door stenen. De dikte van de zool is de sleutel tot (steen) gevoeligheid.

Hoef epoxy is flexibeler dan de hoef zelf (en dus ook flexibeler dan hoefijzers, plastic ijzers of hoefschoenen), waardoor de natuurlijke uitzetting en samentrekking van de hoef niet beperkt wordt. Hoef epoxy is onderdeel van het onderhoud van de hoeven, waar een zeer frequente bekapcyclus en het conditioneren van de hoef ook bij horen.

Waarom hoef-epoxy gebruiken?
Hoef epoxy wordt gebruikt om de zool dikker te laten groeien, waardoor de hoefwand het gewicht van het paard kan ondersteunen en het is tevens ter bescherming van kneuzingen. Naast de bescherming van slijtage en het zogenaamde “chippen” van de hoeven, beschermt het de hoefwand ook van scheuren en afbrokkelen.

Wanneer hoefijzers zijn verwijderd kan wel twee tot drie keer een behandeling met hoef epoxy – eveneens hetzelfde aantal bekappingen – nodig zijn voordat de hoef voldoende zool heeft aangemaakt zodat het paard niet gevoelig is voor stenen en scherpe ondergronden.

Is hoef-epoxy gifitig en waar is het van gemaakt?
De bestanddelen van hoef epoxy zijn geheim, maar het is van een niet-toxische epoxy basis gemaakt. Een ander bestanddeel is Kevlar® wat o.a. gebruikt wordt voor kogelwerend materiaal.

Paard laten bekappen