skip to Main Content

Hieronder vind u antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Sinds jij hebt bekapt, heeft mijn paard rotstraal. Hij heeft nog nooit iets aan z'n hoeven gehad en ik kreeg te horen dat hij fout bekapt was en nu te lange hoeven heeft.

Rotstraal is een bacteriële infectie aan de straal en kan gepaard gaan met schimmel. Rotstraal aangaan met alleen een middel om het te behandelen is onvoldoende en het zal hierdoor niet verdwijnen. Op volgorde van prioriteit, onderstaand het stappenplan:

1. Omgeving
Zorg voor een hygiënische, zo droog mogelijke omgeving/ondergrond. Hoe natter de ondergrond des te groter de kans op rotstraal.

2. Dieet
Teveel aan koolhydraten, ongebalanceerde mineraalinname en een slechte weerstand hebben invloed. Zelfs stress heeft invloed op de weerstand. Zorg voor een zo natuurlijk mogelijk dieet met zo min mogelijk suikers.

3. Stimulans
Wanneer de straal onvoldoende wordt gestimuleerd dan wordt het groeiproces vertraagd, waardoor de pathogenen toeslaan. Het is belangrijk dat de straal zijn functie doet, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd.

4. Circulatie
Doorbloeding is het allerbelangrijkste wanneer iets in het lichaam moet helen. Voldoende beweging en zorgen dat de straal gestimuleerd wordt, zorgt voor optimale doorbloeding.

5. Bekappen
Allereerst is regelmatig bekappen essentieel voor een gezonde hoef. Flapjes en loshangende stukjes straal worden weggesneden, maar het is niet de bedoeling om teveel van de straal weg te halen, omdat je op deze manier de hele functie weghaalt.

6. Behandelen
Er zijn tal van middelen op de markt verkrijgbaar tegen rotstraal. Wat belangrijk om te weten is, is dat je een middel gebruikt dat alleen de bacterie doodt en niet het gezonde weefsel! Ik adviseer het gebruik van Artimud van Red Horse Products (verkrijgbaar bij Hoefzorg). Daarnaast is o.a. het gebruik van (appel)azijn/water (50:50) een goede oplossing.

Iemand zegt dat mijn paard "omvergeklapte" steunsels heeft. Dit kan niet gebeuren in een paar weken tijd.

Het is wel degelijk mogelijk dat de hoef zeer snel groeit. Bij het ene paard groeien de hoeven sneller dan bij de ander. Hoe wordt hij gehouden, welk seizoen, hoe vaak wordt hij bekapt en wat is zijn dieet? Dit zijn allemaal factoren die meespelen met de groei van de hoeven. Dus ja, het is wel degelijk mogelijk dat de hoeven (dus ook de steunsels) enorm zijn gegroeid in een paar weken tijd.

Er komt allemaal oud weefsel los onder de hoef sinds jij mijn paard hebt bekapt.

De zool en de straal vernieuwen zich continu. Doordat onze paarden niet op een bepaalde ondergrond worden gehouden wat de natuurlijke slijtage nabootst, moet je dit dus nabootsten met het bekappen. Vaak zie je dat wanneer er wordt bekapt, het groeiproces op gang komt.

Mijn instructeur zegt dat ik een andere smid moet nemen, omdat mijn paard scheuren heeft en dat komt door het natuurlijk bekappen.

Scheuren ontstaan door verkeerde voeding (teveel suikers). Het dieet dient zo natuurlijk mogelijk te zijn. Als dit niet wordt aangepast blijf je met hoefproblemen zitten. Scheuren (aan de onderkant) kunnen ontstaan door onvoldoende hoefverzorging (regelmaat bekappen), hoefijzers, trauma aan de kroonrand.

Let op!

Wanneer je twijfelt over de gezondheid van je paard, benader dan altijd een dierenarts! Iedereen heeft een mening en niet alles is/wordt onderbouwd. Pas dus op wie je vraagt voor advies.

Waarom heeft mijn paard geen komvormige zool?

De ondergrond waarop je paard zich bevindt, speelt dus een enorme rol in de vorm van de voet, anderszins is dit ook per ras verschillend en spelen genen een rol.

Mijn paard staat op ijzers, maar hij kan niet zonder.

Hier ben ik het persoonlijk niet mee eens. Wanneer je besluit je paard van de ijzers te halen, zul je rekening moeten houden met het feit dat dit toewijding, zorg, geduld en vertrouwen kost. Paarden die op hoefijzers staan, hebben langere tijd nodig (+/- 1 jaar) voordat de hoef van boven naar beneden is gegroeid (1 hoefcyclus). Paarden die geen ijzers dragen, doen hier sneller over, ongeveer 5-6 maanden.  Omdat hoefijzers negatief bijdragen aan het hoefmechanisme, moet je er rekening mee houden dat het een fase is en dat jullie hier doorheen komen. Eventueel kan je overwegen om je paard wat extra comfort te geven d.m.v. het dragen van een hoefschoen wanneer je gaat rijden. Geduld is een schone zaak en de aanhouder wint!

De hoef lijkt wel erg lang aan de buitenkant.

Aan de buitenkant is het niet mogelijk om te beoordelen of een lang of kort is. Dat kan pas wanneer je naar de onderkant naar de zool gaat kijken. Daarnaast is het mogelijk om met een speciale hoof reader te meten in hoeverre de hoef te lang of te kort is.

Ik denk dat mijn paard een hoefzweer heeft, wat moet ik nu doen?

Hoefzweren zijn verraderlijk en soms wordt er gedacht dat een paard iets heeft gebroken (het “broken bone syndrome”). Paarden met een hoefzweer staan (acuut) op 3 benen en doen hun best om de desbetreffende hoef niet te belasten tijdens het lopen. Je kunt de dierenarts om uit te sluiten dat het paard niets heeft gebroken. Zij zullen met een visiteertang testen op gevoeligheid. Wanneer je zeker weet dat het een hoefzweer betreft, volg dan de volgende stappen:

– week de hoef 2 tot 3 keer per dag voor 10 minuten in soda of bitterzout, of;
– verpak de hoef in zuurkool of met Animalintex (nat) om de zweer eruit te trekken

Zodra de zweer eruit is, is het van belang de hoef goed schoon te houden om verdere infecties te voorkomen.

Verder komt het voor dat de zweer niet uitbreekt, maar in de hoef blijft zitten. Deze groeit er t.z.t. uit en zal met het bekappen zichtbaar worden.

Mocht je twijfelen of je echt te maken hebt met een hoefzweer, dan kunnen er eventueel na 2 weken röntgenfoto’s genomen worden om eventuele fissuren of breuken definitief uit te sluiten.

De traditionele wijze van het behandelen is om de zweer eruit te laten snijden door de hoefsmid of dierenarts opdat het dier niet meer lijdt. Echter heeft deze manier van behandelen wel als nadeel dat de infectiedruk toeneemt en dat er meerdere zweren kunnen volgen.

De hoeven hebben zo'n rare vorm, kan je dan niet beter ijzers eronder zetten?

Waarom zou je dat doen? Hoefijzers gaan echt niet de natuurlijke vorm van je paard terug toveren. Het is belangrijk om te weten WAAROM de hoeven een afwijkende vorm hebben en dit probleem aan te pakken. 90% Van alle hoefproblemen is te wijten aan verkeerde voeding.

Ik heb 2 paarden, kun je iets met de prijs doen?

Nee, de prijzen vermeld op mijn website zijn vaste prijzen. Het werk van een bekapper/hoefsmid brengt risico’s en kosten met zich mee.

Werk jij gratis over voor je baas?

Mijn paard is lastig te bekappen en wordt humeurig wanneer het te lang duurt. Ik ben op zoek naar een bekapper die dit een uitdaging vindt.

Mijn ambitie is niet het trainen van paarden, maar om paarden te helpen gezonde hoeven te krijgen en deze te behouden.

Heb je een paard met gedragsproblemen (bijvoorbeeld trauma) of die gewoonweg niet is opgevoed? Of zoek je een zeer goede en bekwame instructrice (Natural Horsemanship en Academische Rijkunst) met jarenlange, internationale ervaring? 
Dan verwijs ik je graag naar Zoe Coade Horse Professional. 
Zoe is een “horse professional” in hart en nieren sinds 2007 en auteur van het boek “Het paard dat twee benen brak: en overleefde”.

Neem vrijblijvend contact met haar op!

Nadat jij mijn paard hebt bekapt, is hij hoefbevangen!

Wat is hoefbevangen eigenlijk? Er wordt altijd veel over geroepen, maar mijn ervaring is dat een groot gedeelte van de paardeneigenaren geen idee hebben wat het is of inhoudt.

Hoefbevangenheid, ook wel “Laminitis”, wordt gedefinieerd als het falen van de verbinding in de paardenvoet tussen het hoefbeen en de binnenwand van de hoef. Een paard is hoefbevangen wanneer de lamellen, die normaal het hoefbeen verbinden met het binnenoppervlak van de hoefcapsule, falen.

Zonder dat het hoefbeen op de juiste manier aan de binnenkant van de hoef is bevestigd, duwen het gewicht van het paard en de voortstuwingskracht het hoefbeen weg van de capsule van de hoef, waardoor de slagaders en aders worden gescheurd en beschadigd. Dit leidt tot een verbroken bloedtoevoer naar de zool en de kroon wat een onverbiddelijke pijn en een kenmerkende kreupelheid veroorzaken. Het eindresultaat staat bekend als “founder” – het paard houdt de typische houding aan door gespreid te gaan staan om de hoeven zoveel mogelijk te ontlasten.

Hier nog even de (sub-klinische en acute) symptomen op een rijtje (waar moet je op letten):

– sterke, voelbare pols
– versnelde hartslag
– het paard zweet overmatig
– het paard trilt
– het paard weigert te bewegen / hoeven te geven
– (zeer) warme hoeven
– het paard wil niet opstaan of kan niet lang staan
– moeilijke ademhaling
– het ontlasten van de hoeven
– opgezwollen kroonrand
– (stress)ringen zichtbaar op de hoefwand
– uitgerekte lamellen (witte lijn)
– bloed zichtbaar in de witte lijn en in de zool
– trappen naar de buik
– het paard heeft behoorlijke trek
– rotstraal
– verkort (kreupel) lopen
– verhoogde insuline
– obesitas
– diarree

Waneer het paard chronische laminitis heeft, komen de volgende symptomen erbij:

– bokhoef
– “slippertoe”
– verdraaide hoef
– hoefwand en zool separatie
– het paard loopt op zijn zool
– uitgerekte lamellen (witte lijn)
– hoefbeen rotatie- hoefbeen perforatie (door de zool)
– hoefscheuren in verschillende gradaties
– hoefzweren
– dunne, platte zolen
– samengeknepen hoefballen/hielen
– slechte, broze hoefwand

Zoals je kunt opmaken is hoefbevangenheid ontzettend pijnlijk. Vermoed je dat je paard hoefbevangen is? Raadpleeg dan direct een dierenarts, verander direct zijn voeding/dieet en zorg ervoor dat je paard op zeer regelmatige basis bekapt wordt. Zie ook ter verduidelijking dit filmpje.

Kortom: Het is nogal kort door de bocht om je hoefverzorger/hoefsmid ervan te beschuldigen dat je paard hoefbevangen is. Hoefbevangenheid is een metabool probleem wat alleen met de juiste voeding en regelmatige bekappingen opgelost kan worden!

Back To Top