skip to Main Content

Ezels zijn geëvolueerd om te leven in droge, bergachtige, woestijngebieden waar voer schaars is en van slechte kwaliteit is.

Als gevolg daarvan zijn ze uitstekend in het verteren van zeer vezelrijke planten en kunnen zij zich voeden met bosrijke struiken, bomen evenals gras. Het is erg lastig om de natuurlijke leefomstandigheden na te bootsen voor ezels; helemaal als je kijkt hoe ezels worden gehouden in ons land.

Elke ezel moet op basis van de volgende factoren gevoerd worden:

  • Lichamelijke conditie
  • Leeftijd
  • Onderliggende gezondheidsproblemen
  • Het seizoen
  • De beschikbaarheid van weiden
  • Onjuiste voeding kan leiden tot verveling, obesitas en de mogelijke ernstige gezondheidsproblemen die kunnen optreden als gevolg hiervan.

Ruwvoer
Ezels hebben een natuurlijke drang om grote hoeveelheden te eten (1.3-1.8% lichaamsgewicht per dag) van hoog vezelachtige ruwvoer. Zij lijden aan verveling als zij deze eetlust niet kunnen bevredigen.
Om gewichtstoename te voorkomen is het meest geschikte voer/ruwvoer tarwestro van hoge kwaliteit. Tarwestro is laag in energie, maar wel vezelrijk. Ezels met een goed gebit moeten toegang hebben tot (tarwe)stro op ieder moment van de dag. Dit kan worden gecombineerd met maximaal 25% hooi.

Wanneer er een verhoogde energiebehoeften is, bijvoorbeeld in de winter, tijdens de dracht, het zogen of de groei, kan hooi worden vervangen tot 50% van het ruwvoer naar gewicht. Het hooi moet van een late snede zijn, veel vezels bevatten en zichtbaar grof/strengelig zijn. Zorg er altijd voor dat het van goede kwaliteit is en het niet stoffig of beschimmeld is. Kuilvoer is ongeschikt voor ezels!

Wanneer het dieet alleen uit ruwvoer bestaat (gras, tarwestro of hooi), dan is de kans groot dat er een tekort is aan vitaminen, mineralen en proteïnen. Voorzie ezels van een liksteen en voer eventueel een vitamine/mineralen brokje bij wat laag in suikers en zetmeel is.

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, dient aan onderstaand schema te worden gehouden:

< 10% aan koolhydraten (suikers en zetmeel)
< 10 eiwitten minimaal 0,27% calcium minimaal 0,3% Lysine

Er schijnt een verband te liggen aan hoefproblemen en een calciumtekort bij ezels. Dit kan worden bijgevoerd met 200 gram bietenpulp. Let er wel op dat de bietenpulp op de juiste manier wordt voorbereid. Teveel calcium is ook weer niet goed, omdat dit de calcium-fosfor balans kan beïnvloeden.

Laat je ezel professioneel bekappen.

Back To Top