Beweging
De eerste associatie van de mens met het paard was zo’n 50.000 jaar geleden. Door middel van lugubere daden werden paarden gedood voor het vlees. Met 50% meer proteïne en 30% meer ijzer dan het magerste vlees, bood het de oermens een smakelijk dieet om in hun levensbehoefte te voorzien.

6000 Jaar geleden gebeurde er iets merkwaardigs: het paard werd gedomesticeerd. De wereld was getransformeerd. De snelheid en kracht van het paard gaven de mens een nieuwe benadering van de wereld. Stammen werden verenigd tot koninkrijken, verre reizen werden gerealiseerd en culturen en talen raasden rond de bekende wereld.

Hedendaags is er weinig veranderd en worden ze nog steeds gegeten, zijn ze nog steeds gedomesticeerd en worden ze voor meerdere doeleinden ingezet. Denk maar eens aan: dressuur, western, springen, cross country, endurance en nog veel meer.

Het paard moet dansen naar onze pijpen. Ze worden in (sommige gevallen) geforceerd bewegingen te maken die niet paard eigen zijn. Ze krijgen met een hoop “staal” te maken (en niet alleen onder de hoeven) en niet te vergeten alle mooie accessoires die worden gebruikt. Allemaal factoren die een rol spelen in de gezondheid.
Het is in mijn optiek zo belangrijk om een paard in zijn waarde te laten en hem zijn natuurlijke gangen en bewegingen te laten maken, zonder hem te forceren iets te doen wat niet in zijn natuur zit.

Het bewegen (en dus ook trainen) heeft erg veel impact op de hoeven. Door middel van de hoef te lezen, kun je al veel opmaken hoe hij zich beweegt. Wees dan ook kritisch naar jezelf toe (en ook naar de zoektocht van je potentiële instructeur).

Rechtrichten, balans, verzameld, ontspanning, natuurlijk (gedrag), vrijheid (freestyle & liberty) en plezier zijn voor mijzelf belangrijke keywords m.b.t. het laten bewegen van mijn eigen paarden voor een optimaal resultaat.

Paard laten bekappen