skip to Main Content

Paarden van onze generatie stammen van oorsprong af van de Equus Ferus Caballus van meer dan 55 miljoen jaar(!) geleden. Gedurende deze evolutie hebben de paarden miljoenen jaren weten te overleven zonder hoefijzers. Hoefverzorging, voeding, leefomstandigheden en hoe het paard zich beweegt, spelen een zeer essentiële rol voor een gezond paard met gezonde hoeven: te noemen de 4 pijlers.

Er zijn veel stromingen op het gebied van paardenhoeven bekappen (en beslaan) en nog veel meer meningen hierover. Belangrijk om te weten is dat ik bekap volgens het model van de “Natural Trim” (de hoef van het wilde paard).

De natural trim is een niet-agressieve manier van bekappen en de natuurlijke hoef(vorm) van het paard wordt aangehouden.

Enkele richtlijnen m.b.t. het bekappen volgens dit model:

  • De hoefwand wordt 0,15 mm
  • 0,3 mm tot de “levende” zool bekapt
  • De levende zool (volar sole plane) is de leidraad voor het bekappen
  • Geen zool verwijderen, behalve wanneer de oude, losse zool bladert
  • Laat de straal met rust
  • Haal weg wat er niet hoort te zitten en laat zitten wat er hoort te zitten
Hoefverzorging

Een paard blootsvoets door het leven te laten gaan, kan een hoop blessures en andere lichamelijke problemen voorkomen.

Uiteraard zijn er ook de probleemgevallen die een hoefprobleem hebben en waar het advies van de dierenarts is om speciaal beslag onder het paard te laten zetten. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel innovatieve bedrijven die hier op inspelen en andere, zeer goede alternatieven bieden zonder dat je paard de rest van zijn leven op ijzers hoeft te staan.

Hoefzorg werkt met diverse hoefschoenen om paarden met hoef-/beenproblemen zo comfortabel mogelijk te laten lopen. Tevens werk ik met medisch hoefgips en speciale non-toxische epoxy voor paarden met o.a. dunne zolen door bijv. hoefbevangenheid of voor de transitie van ijzers naar ijzerloos.

Maak nu een bekapafspraak

Back To Top